22 Mart 2014 Cumartesi

Cep’ten ödeme ve Paypal’a güvence geliyor.

BDDK, Paypal ve cep’ten ödeme için altyapıyı hazırlandı. Hazırlanan taslak, temassız ödeme gibi sistemleri de yasal temele kavuşturacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hazırlamış olduğu Elektronik Para  Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla, Paypal gibi internet ödeme sistemleri ve cep telefonundan ödeme için altyapı hazırlandı. Buna göre, elektronik para olarak tanımlanan bu ödeme sistemlerini gerçekleştirmekte olan kuruluşun tuttuğu nakite faiz işletilemeyecek. 

e-para ihracı...
Elektronik para ihraç eden kuruluş, elektronik para  karşılığında aldığı fonun tutarını gösteren kağıt üzerinde ya da elektronik  ortamda düzenlenmiş dekontu elektronik para kullanıcısına vermek mecburiyetinde olacak. Elektronik para kullanıcısına elektronik nakitin tutulduğu süreye bağlı herhangi  bir menfaat sağlanamayacak.
Elektronik para ihraç eden kuruluş, bu nakitin karşılığı kadar fonu elektronik para kullanıcısının talebi üzerine ivedi bir biçimde geri ödemekle yükümlü olacak. Geri ödeme, elektronik nakitin fona çevrilmesi yoluyla gerçekleştirilecek. Elektronik para kullanıcısı, söz konusu nakitin bir bölümünün ya da hepsinin fona çevrilmesini talep edebilecek.

Taksit yasak
Kuruluş, bir başka kuruluşun temsilcisi olamayacak ve mevduat ya da katılım fonu kabul edemeyecek. Kuruluş, her türlü belge, ilan ve reklamlarında  ya da kamuoyuna yapmış olduğu söylemlerde banka adını veya banka gibi çalışma gösterdiği veya banka adına işlem yapmış olduğu izlenimini uyandıracak ifadeleri  kullanamayacak.
Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, kredi veremeyecek ve  ödenmesine aracılık edilen tutarlar, kuruluş tarafından taksitlendirilemeyecek. Kuruluşun yönetim kurulu, genel müdür dahil 3 kişiden az olamayacak. Genel müdürün en az 7 sene işletmecilik  deneyimi olacak.

Bitcoin çerçevede yok
Altyapısı hazırlanan sistemde, cep telefonuyla ödeme yapılabiliyor, cep’e nakit para yüklenilebiliyor (prepaid sistem). İnternette kredi kartı kullanmadan cep telefonu numarası ile alışveriş yapılabiliyor. Temassız ödeme de bu çerçevede değerlendiriliyor. Düzenleme bunun yanı sıra, Paypal gibi kredi internet ödeme sistemlerini içine alıyor.

ads

Yazan : sabahtan Hari: 03:24 Kategori:

0 yorum:

Yorum Gönder