23 Mart 2014 Pazar

Türkiye, Google DNS'lerini yasaklayan ilk ülke oldu

Twitter’a girişin yasaklanmasının ardından, Google DNS’leri de dün sabah itibarıyla engellendi. Böylece Türkiye, topyekûn internet yasağı anlamına gelen bu kararla dünyada Google DNS’lerini engelleyen ilk ülke oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitinginde yaptığı “Twitter mivitır, hepsinin kökünü kazıyacağız.” açıklamasının hemen ardından Twitter’ın kapatılmasıyla kullanıcılar DNS ayarlarını değiştirerek Twitter’a girmeye devam etti. Ancak dün sabah itibarıyla Google DNS’leri de engellendi. Twitter’a girmek için artık  8.8.8.8 ile 8.8.4.4 DNS ayarları da yeterli olmuyor.

Zaman gazetesinden Kamil Arlı ve Suat Özçelik’in haberine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı’nın bu yeni uygulaması topyekûn internet yasağı anlamına geliyor. Çünkü bu engellemeden dolayı kullanıcılar bazı internet sitelerine de giremiyor. Bilişim hukuku avukatı Fehmi Ünsal Özmestik, Türkiye’nin son kararla Google DNS’yi engelleyen dünyadaki ilk ülke olduğunu söyledi. Teknoloji yazarı Deniz Ergüler de Google DNS’lerinin kapatılmasının sıra dışı bir olay olduğunu, bunun Türkiye’nin yurtdışındaki imajına zarar verdiğini belirtti. Gazeteci Cüneyt Özdemir ise Twitter hesabından, “Google DNS engellemesi Twitter’ı hâlâ kapatmaya çalıştıklarını gösteriyor. Bir millet, özgürlükleri için direniyor. Türkiye’de Twitter’ın kapatılması başarılı olursa bütün sosyal medya kapatılır. Google DNS ayarlarına müdahale ve YouTube uyarısı habercisi!” diyerek tepki gösterdi.

ads

Yazan : sabahtan Hari: 05:13 Kategori:

0 yorum:

Yorum Gönder